- Vitamin A, B1, B2, C
- Antioksida, Phytonutrien
- Asid Amino yang hampir sempurna
- Anti penuaan / melawan radikal bebas
2) NONI / MENGKUDU
- Kalsium, vitamin B, C & Mineral
- Membaiki masalah pernafasan (lelah)
- Menyelesaikan masalah Resdung / Alahan
- Mengeluarkan Toksin, Asid, Racun dalam badan
- 19 Asid Amino, Beta-Carothine
- 21 jenis Mineral, Vitamin B, C & E
- Meningkatkan metabolisma
- Meningkatkan fungsi hormon
- 70 kali ganda Lycopne
- 10 kali ganda Beta Carothene
- Melembut & melicinkan kulit
- Mencerahkan mata
- Mencegah Strok, Kanser & Prostat
- Vitamin C, K, E, Acis Folik & Carotene
- Omega Kompleks 3,6,7 & 9
- Anti oksida & Flavanoid yang amat tinggi
- Penyembuhan kulit (Eczama)
- Membantu sistem penghadaman
- Mengawal Tekanan Darah Tinggi
- Mengandungi Xanthones yang amat tinggi
- Memperbaiki , memulihkan penyakit saraf
- Memulihkan Trombosis & Hypertension
- Mencegah batu karang / buah pinggang / Diabetis / Anti Tumor (Kanser)
- Anti Radang yang hebat
- Penyah-toksin badan
- Sejenis nutrient bernama Fucoidan
- Kandungan Vitamin & Mineralnya seperti SUSU IBU (Imun Badan)
Mari cuba / sertai kami
Mari cuba / sertai kami
1) ACAI BERI
Acai Berry – Buah Ajaib Di Dunia
Buah acai berry sendiri terdiri daripada kandungan-kandungan protein, lemak, fiber, vitamin, mineral-mineral dan garam-galian unik dan berkualiti untuk pemulihan SEMULAJADI daripada pelbagai penyakit
Buah acai berry sendiri terdiri daripada kandungan-kandungan protein, lemak, fiber, vitamin, mineral-mineral dan garam-galian unik dan berkualiti untuk pemulihan SEMULAJADI daripada pelbagai penyakit
açaí atau aqai ialah sejenis pokok palma dari genus Euterpe. Namanya datang dari adaptasi satu perkataan dari Bahasa Tupia. Permintaan buah Acai/Acai Berry ini semakin meningkat sejak beberapa tahun menyebabkan Acai di tanam semata-mata untuk memenuhi keperluan global.
Buah Acai yang berwarna hitam-ungu berbentuk bulat dan kecil. Diameter lebih kurang 25mm, kelihatan seperti buah anggur. Satu dahan mengeluarkan 500 ke 900 biji. Pokok Acai menghasilkan buah 2 kali setahun.
Terdapat beberapa kegunaan buah Acai. Antaranya Acai Berry ini sudah di komersialkan sebagai satu supliment diet. Produk Acai Berry ini terdapat dalam bentuk tablet, jus, serbuk minuman, dan dalam bentuk buah-buahan.
Dikatakan Acai Berry ini dapat menambahkan tenaga, meningkatkan prestasi seksual, meningkatkan penghadaman, penyahoksidaan, tinggi kandungan fiber, baik untuk kulit, tidur yang lebih lena, dan menurunkan kadar kolestrol.
Pokok Mengkudu merupakan sejenis tumbuhan yang terdapat di hutan Malaysia serta di negara-negara ASEAN yang lain. Nama botaninya Morinda spp.
Dari Kitab perubatan Cina lama menulis:
Ben Cao Hui Yan menyatakan,
"Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin & yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik ."
Hasil Penyelidikan Saintis perubatan moden:
"Dr Earl Mindell, R. Ph, Phd, Pakar Herba & Ahli Farmasi berdaftar turut menyatakan,
"Para saintis telah menemui Goji sebagai buah kuno yang berharga mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi & lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang lain pernah mereka temui sebelum ini"
"Hakikatnya, Goji merupakan makanan yang paling berkhasiat di dunia"
5) SEABUCKTHORN
SeaBuckthorn minyak: koktel anti-oksidan Alam
Ia sudah dikenali dalam masa Yunani Kuno. Ia juga dikenali sebagai "Sallow Thorn" waktu itu ia digunakan untuk membuat pigmen dan pewarna. Nama Latin SeaBuckthorn adalah Hippophae rhamnoides L., Ia berasal dari Eropah dan beberapa kawasan utara Asia,
SeaBuckthorn (Bahasa Inggeris), Sanddorn (German), Argousier (Perancis), Finbar (Sweden), Homoktövis (Hungarian), Bintang-Bu atau Dhar-Bu (Tibet), Oblepiha (Rusia), Tindved (Denmark), Rokitnik (Bahasa Poland ).
Apakah rahsia itu?
Sea Buckthorn mempunyai komposisi unik, menggabungkan koktail komponen yang biasanya hanya didapati secara berasingan. Kandungan vitamin C, vitamin E dan carotenoids. Kandungan vitamin C adalah antara yang tertinggi selepas merah pinggul, cili dan lada merah, manakala bagi vitamin E, ia tempat kedua selain kekacang dan kandungan lemak yang tinggi .SeaBuckthorn juga mempunyai caroten yang tinggi Kandungan beta caroten dikelaskan sebagai oksidan anti-asli, yang merupakan bahagian yang penting dalam sistem pertahanan badan.
Disesetengah negara seperti Tibet, China, Rusia dan Ukraine, SeaBuckthorn salap popular buatan sendiri untuk luka kecil, sinaran matahari, dan perengsaan kulit; dan ciri-ciri penyembuhan yang telah disahkan oleh kajian saintifik.
Pucuk Mengkudu juga boleh dibuat ulam. Pokok ini juga digunakan sebagai ubat tradisional.
Buah mengkudu dikenali dengan pelbagai nama mengikut negara. Contohnya "Noni" (Hawaii, Polinesia); "Nono" (Tahiti); "Lada" (Guam); "Indian Mulberry" (India); "Painkiller tree" (Kepulauan Caribbean); "Nhau" (Sebahagian di Asia Tenggara); "Cheesefruit" (Australia); "Bumbo" (Afrika) dan ""Kura" (Fiji). Di Malaysia terdapat tiga spesies mengkudu, iaitu pokok Mengkudu Besar ("Morinda citrifolia Linn."),pokok Mengkudu Kecil ("Morinda Elliptica Ridl") dan pokok Mengkudu Akar ("Morinda Umbellata").
Pokok herba merujuk kepada tumbuhan renek berbatang lembut. Pada kebiasaannya pokok herba mempunyai batang yang lembut dan berair. Pokok-pokok herba telah lama digunakan oleh orang-orang Melayu dan Cina sebagai bahan ubat atau penguat tenaga.
Pucuk atau daun muda mengkudu mengandungi khasiat makanan tinggi. Dalam tiap-tiap bahagian yang boleh dimakan mengandungi: air 89.1 gram (g), protein 3.9 g, lemak 0.6 g,karbohidrat 2.2 g, serat 3.o g, kalsium 114 miligram (mg), fosforus 14 mg, ferum 2.8 mg,natrium 18 mg, kalium 234mg, karotena 3619 ug,vitamin A 603 ug, vitamin B1 1.5 mg, B2 0.32 mgniasin 1.0 mg vitamin C 115 mg.
Daunnya berukuran 15 - 25 sentimeter (sm) panjang, 6 - 10 sm lebar dan berwarna hijau muda. Bunganya kecil, bentuk cerombong, berwarna putih, tumbuh di kepala bunga. Buahnya bujur, 5 - 10 sm panjang , 2 - 4 sm lebar berwarna putih kekuningan. Isinya lembik dan berjus apabila masak, mengandungi biji yang banyak.
Mengkudu kecil mempunyai daun yang runcing, berukuran 12 - 17 sm panjang dan 3 - 4 sm lebar. Buahnya kecil, berukuran 2 - 2.5 sm panjang dan 1 - 1.5 sm lebar, berwarna kehitaman apabila masak.
Keajaiban buah yang kecil – Goji
Ben Cao Hui Yan menyatakan,
"Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin & yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik ."
Hasil Penyelidikan Saintis perubatan moden:
"Dr Earl Mindell, R. Ph, Phd, Pakar Herba & Ahli Farmasi berdaftar turut menyatakan,
"Para saintis telah menemui Goji sebagai buah kuno yang berharga mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi & lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang lain pernah mereka temui sebelum ini"
"Hakikatnya, Goji merupakan makanan yang paling berkhasiat di dunia"
Nama Herba : Goji (sebutan dialek cina "go-chi")
Nama Latin : Lycium Barbarum
Nama Inggeris : Wolfberry
Nama Inggeris : Wolfberry
Tempat tumbuhan: Negeri Ningxia, Tibet, Mongolia China dan sekitar Banjaran Himalaya
Keluarga: Solanaccea
Goji atau Lycium Barbarum adalah sejenis tumbuhan semulajadi yang hidup subur di daerah Ning Xia Negeri China. Buahnya kecil (sais buah goji lebih kurang sebesar buah cili padi kampung) berwarna merah menjadi makanan sampingan yang utama iaitu memakan buah goji segar bagi penduduk Ning Xia. Di daerah ini populasi penduduknya adalah 90% beragama Islam. Rata rata penduduk Islam di sini mempunyai umur yang panjang (purata umur 80 tahun atau lebih) dan kehidupan mereka produktif dengan kualiti kesihatan yang begitu tinggi. Rasa pelik bukan? ataupun kebetulan keturunan mereka di ditakdirkan mempunyai umur panjang.
Keluarga: Solanaccea
Goji atau Lycium Barbarum adalah sejenis tumbuhan semulajadi yang hidup subur di daerah Ning Xia Negeri China. Buahnya kecil (sais buah goji lebih kurang sebesar buah cili padi kampung) berwarna merah menjadi makanan sampingan yang utama iaitu memakan buah goji segar bagi penduduk Ning Xia. Di daerah ini populasi penduduknya adalah 90% beragama Islam. Rata rata penduduk Islam di sini mempunyai umur yang panjang (purata umur 80 tahun atau lebih) dan kehidupan mereka produktif dengan kualiti kesihatan yang begitu tinggi. Rasa pelik bukan? ataupun kebetulan keturunan mereka di ditakdirkan mempunyai umur panjang.
Buah Lycium (Goji) merupakan salah satu sejenis herba yang berasal daripada Lycium chinese dan Lycium Barbarum, tumbuhan yang biasa boleh di dapati di Asia Timur. Kulit akar tumbuhan-tumbuhan tersebut juga digunakan untuk perubatan di seluruh Asia Timur.
Lycium merupakan famili Solanaccea yang memberikan kita buah-buahan seperti lada, terung, ubi kentang, tomato dan lain-lain lagi. Buah ini dikenali oleh masyarakat Cina sebagai Goji (pinyu china - goqi), dan telah pun digunakan sejak zaman purba lagi, direkodkan seawal keujudan Chinese materia medica dalam lingkungan 100 A.D. Goji juga di kenali sebagai Wolfberry di kalangan orang orang barat.
Buah beri (goji) ini dikenali juga sebagai wolfberry Cina, beri goji, barbary matrimonyvine, bocksdorn, pokok the Duke of Argyil atau matrimony vine. Nama-nama lain adalah goji Tibetan dan goji Himayalan, kedua-duanya (nama gelaran buah goji) sering diguna dalam memasarkan produk-produk makanan kesihatan.
PENEMUAN MENAKJUBKAN
"Para saintis telah menemui Goji sebagai buah kuno yang berharga mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi dan lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang pernah mereka temui sebelum ini".
Hakikatnya, Goji merupakan makanan yang paling berkhasiat di dunia!
Oleh itu sekarang kajian yang dijalankan oleh Pakar Pemakanan mendapati Goji begitu kaya dengan spektrum nutrein-nutrein,mengandungi paras polisakarida bioaktif yang cukup tinggi dan unik, serta mempunyai anti-oksidan untuk menentang radikal bebas untuk mempertahankan tubuh daripada penyakit.
Antara khasiat - khasiat buah Goji mendapati:-
Gambar: Wilayah pengeluaran buah Goji di Negara China
Lycium merupakan famili Solanaccea yang memberikan kita buah-buahan seperti lada, terung, ubi kentang, tomato dan lain-lain lagi. Buah ini dikenali oleh masyarakat Cina sebagai Goji (pinyu china - goqi), dan telah pun digunakan sejak zaman purba lagi, direkodkan seawal keujudan Chinese materia medica dalam lingkungan 100 A.D. Goji juga di kenali sebagai Wolfberry di kalangan orang orang barat.
Buah beri (goji) ini dikenali juga sebagai wolfberry Cina, beri goji, barbary matrimonyvine, bocksdorn, pokok the Duke of Argyil atau matrimony vine. Nama-nama lain adalah goji Tibetan dan goji Himayalan, kedua-duanya (nama gelaran buah goji) sering diguna dalam memasarkan produk-produk makanan kesihatan.
PENEMUAN MENAKJUBKAN
"Para saintis telah menemui Goji sebagai buah kuno yang berharga mengandungi polisakarida bioaktif yang paling tinggi dan lebih aktif berbanding dengan tumbuhan yang pernah mereka temui sebelum ini".
Hakikatnya, Goji merupakan makanan yang paling berkhasiat di dunia!
Oleh itu sekarang kajian yang dijalankan oleh Pakar Pemakanan mendapati Goji begitu kaya dengan spektrum nutrein-nutrein,mengandungi paras polisakarida bioaktif yang cukup tinggi dan unik, serta mempunyai anti-oksidan untuk menentang radikal bebas untuk mempertahankan tubuh daripada penyakit.
Antara khasiat - khasiat buah Goji mendapati:-
- Goji memanjangkan usia.
- Menjadikan anda rasa kelihatan muda.
- Meningkatkan tenaga dan kekuatan.
- Mengekalkan tekanan darah yang sihat, mengurangkan kolestrol dan menyokong fungsi hati yang sihat.
- Menghilangkan tekanan dan gelisah.
- Mengurangkan kesakitan semasa kedatangan haid.
- Menentang penyakit.
- Membina darah yang kuat.
Dan 26 faedah kesihatan lagi yang tercatat dalam buku Goji Dr.Mindell (saintis).
AMALAN ORANG-ORANG CHINA
Amalan Orang Cina pula yang terdapat dalam teks perubatan tradisional seperti yang dicatatkan:-
Ben Cao Hui Yan menyatakan: "Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin dan yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik".
Ben Cao Bei Yao menyatakan: "Goji menyuburkan paru-paru, membuang angin, membersihkan hati, menguatkan buah pinggang untuk menyokong Qi, meningkatkan potensi seks, memperkuatkan otot dan tulang serta mencerahkan mata".
Ben Cao Gang Mu menyatakan: "Goji membuang Qi yang tidak baik daripada 5 organ, mengawal aliran tenaga penting, mencerahkan mata, menenangkan saraf, menjadikan hidup panjang umur".
Dari kajian Dr.Subhuti Dharmananda, Ph.D., Director, Institute for Tradisional Medicine, Portland, Oregon.
"Buah Goji telah diberi untuk merawat masalah tenaga batin. Telah dilaporkan pengambilan terus buah goji dan pengambilan dalam bentuk ekstrak, menunjukkan peningkatan nyata paras androgen dalam darah, menjadikan mereka yang mengambil goji berasa lebih bertenaga. Rupa-rupanya sitosterol atau terpenoids yang bertanggung jawab untuk kesan ini. Dos harian buah goji yang diperlukan untuk memperolehi kesan lebih kurang 10gm/sehari".
Goji berkualiti terbaik datangnya daripada Daerah Zhongning Negeri Ningxia di Negara China. Kawasan ini menanam & mengeluarkan Goji secara besar-besaran. Penduduk di kawasan ini telah mengamalkan Goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan mereka percaya Goji membantu mereka hidup aktif dan panjang usia.
AMALAN ORANG-ORANG CHINA
Amalan Orang Cina pula yang terdapat dalam teks perubatan tradisional seperti yang dicatatkan:-
Ben Cao Hui Yan menyatakan: "Goji meningkatkan Qi atau daya kehidupan, menyokong darah, menyuburkan yin dan yang, membuang angin, merupakan herba yang sangat baik".
Ben Cao Bei Yao menyatakan: "Goji menyuburkan paru-paru, membuang angin, membersihkan hati, menguatkan buah pinggang untuk menyokong Qi, meningkatkan potensi seks, memperkuatkan otot dan tulang serta mencerahkan mata".
Ben Cao Gang Mu menyatakan: "Goji membuang Qi yang tidak baik daripada 5 organ, mengawal aliran tenaga penting, mencerahkan mata, menenangkan saraf, menjadikan hidup panjang umur".
Dari kajian Dr.Subhuti Dharmananda, Ph.D., Director, Institute for Tradisional Medicine, Portland, Oregon.
"Buah Goji telah diberi untuk merawat masalah tenaga batin. Telah dilaporkan pengambilan terus buah goji dan pengambilan dalam bentuk ekstrak, menunjukkan peningkatan nyata paras androgen dalam darah, menjadikan mereka yang mengambil goji berasa lebih bertenaga. Rupa-rupanya sitosterol atau terpenoids yang bertanggung jawab untuk kesan ini. Dos harian buah goji yang diperlukan untuk memperolehi kesan lebih kurang 10gm/sehari".
Goji berkualiti terbaik datangnya daripada Daerah Zhongning Negeri Ningxia di Negara China. Kawasan ini menanam & mengeluarkan Goji secara besar-besaran. Penduduk di kawasan ini telah mengamalkan Goji sebagai makanan harian untuk kekal sihat dan mereka percaya Goji membantu mereka hidup aktif dan panjang usia.
4) GAC
Tepurang atau pupia (Momordica cochinchinensis) adalah sejenis tumbuhan buah anggota suku labu-labuan (Cucurbitaceae) yang berasal dari Asia Tenggara. Tumbuhan ini masih berkerabat dengan peria. Nama lainnya adalah pakurebu (Sulawesi), teruah atau torobuk. Di Vietnam ia dikenal sebagai gấc. Orang Cina mengenalnya sebagai mùbiēguǒ (木鳖果). Dalam bahasa Inggris disebut sebagai Baby Jackfruit, Spiny Bitter Gourd, Sweet Gourd, atau Cochinchin Gourd.
Tumbuhan merambat, dapat ditemukan mulai dari hutan-hutan dataran rendah (sampai ketinggian 1000 m) di Indocina hingga Australia bagian timur laut. Buahnya dijadikan sebagai makanan spesial di Vietnam pada perayaan Tet karena hanya tersedia pada musim tertentu. Ukuran buanya agak membulat, seukuran bola tenis dengan permukaan bergerigi, seperti buah durian atau peria, namun berwarna merah cerah. Rasanya agak pahit.
Buah ini diketahui sebagai sumber vitamin A yang sangat baik, demikian pula bijinya.
5) SEABUCKTHORN
Ia sudah dikenali dalam masa Yunani Kuno. Ia juga dikenali sebagai "Sallow Thorn" waktu itu ia digunakan untuk membuat pigmen dan pewarna. Nama Latin SeaBuckthorn adalah Hippophae rhamnoides L., Ia berasal dari Eropah dan beberapa kawasan utara Asia,
SeaBuckthorn (Bahasa Inggeris), Sanddorn (German), Argousier (Perancis), Finbar (Sweden), Homoktövis (Hungarian), Bintang-Bu atau Dhar-Bu (Tibet), Oblepiha (Rusia), Tindved (Denmark), Rokitnik (Bahasa Poland ).
Apakah rahsia itu?
Sea Buckthorn mempunyai komposisi unik, menggabungkan koktail komponen yang biasanya hanya didapati secara berasingan. Kandungan vitamin C, vitamin E dan carotenoids. Kandungan vitamin C adalah antara yang tertinggi selepas merah pinggul, cili dan lada merah, manakala bagi vitamin E, ia tempat kedua selain kekacang dan kandungan lemak yang tinggi .SeaBuckthorn juga mempunyai caroten yang tinggi Kandungan beta caroten dikelaskan sebagai oksidan anti-asli, yang merupakan bahagian yang penting dalam sistem pertahanan badan.
Disesetengah negara seperti Tibet, China, Rusia dan Ukraine, SeaBuckthorn salap popular buatan sendiri untuk luka kecil, sinaran matahari, dan perengsaan kulit; dan ciri-ciri penyembuhan yang telah disahkan oleh kajian saintifik.
Mengapa kita memerlukan anti-oksidan?
Merokok, minum, alkohol, pendedahan kepada pencemaran alam sekitar, dan juga pendedahan kepada cahaya ultraungu atau radiasi nuklear semua boleh mencetuskan pengeluaran "radikal bebas" pada permukaan kulit, atau di dalam badan. Radikal bebas adalah sebatian yang sangat mudah oksigen, di mana molekul yang tidak bersalah telah memperolehi satu elektron tambahan.Radikal bebas adalah partikel yang sangat reaktif dan ia secara agresif menyerang semua molekul sekeliling dalam sel.Molekul dioksidakan, menjadi struktur rosak dan juga menjadikan ia toksit untuk badan. Vitamin dengan sifat antioksidan membentuk satu barisan semulajadi pembelaan terhadap radikal bebas; mereka "menangkap" radikal bebas dan meneutralkan mereka. Ini anti-oksidan vitamin, semuanya ada di SeaBuckthorn minyak, vitamin A (berasal daripada carotena-), vitamin C (asid askorbik) dan vitamin E (tokoferol).
Bahan aktif SeaBuckthorn (jumlah tipikal setiap 100 g beri segar)
Merokok, minum, alkohol, pendedahan kepada pencemaran alam sekitar, dan juga pendedahan kepada cahaya ultraungu atau radiasi nuklear semua boleh mencetuskan pengeluaran "radikal bebas" pada permukaan kulit, atau di dalam badan. Radikal bebas adalah sebatian yang sangat mudah oksigen, di mana molekul yang tidak bersalah telah memperolehi satu elektron tambahan.Radikal bebas adalah partikel yang sangat reaktif dan ia secara agresif menyerang semua molekul sekeliling dalam sel.Molekul dioksidakan, menjadi struktur rosak dan juga menjadikan ia toksit untuk badan. Vitamin dengan sifat antioksidan membentuk satu barisan semulajadi pembelaan terhadap radikal bebas; mereka "menangkap" radikal bebas dan meneutralkan mereka. Ini anti-oksidan vitamin, semuanya ada di SeaBuckthorn minyak, vitamin A (berasal daripada carotena-), vitamin C (asid askorbik) dan vitamin E (tokoferol).
Bahan aktif SeaBuckthorn (jumlah tipikal setiap 100 g beri segar)
- Vitamin E (sehingga 180 mg)
- Vitamin C (50-900 mg)
- Vitamin A (sehingga 60 mcg)
- Karotenoid: beta-karotena, gamma-karotena, lycopene (Total 60-180 mg)
- Vitamin B1 (sehingga 35 mcg)
- Vitamin B2 (sehingga 55 mcg)
- Folat (sehingga 80 mcg)
- Asid buah-buahan: asid terutamanya malic juga, asid asetik dan asid quinic
- Flavonoid: dalam kaempferol tertentu, isorhamnetin serta quercetin tiga dan tetra-glikosida
- Karbohidrat (sehingga ke 3.6g)
- Penting mineral: K, Ca, Mg, Fe, Mn, Cu, Zn, Cr dan Se
- Amino asid (protein)
- Lemak tidak tepu dan tepu-asid (dalam biji benih 12% dalam pulpa 9% daripada jumlah): oleik, asid isolinoic, linoleik dan stearik
6) MANGOSTEEN / BUAH MANGGIS
Manggis (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai "ratu segala buah".
Manggis (Garcinia mangostana) adalah tumbuhan tropika malar hijau dan dipercayai berasal dari Asia Tenggara. Pokok manggis boleh tumbuh daripada 7 hingga 25 meter dan menghasilkan buah berwarna ungu pekat yang boleh dimakan. Buah manggis dikenali sebagai "ratu segala buah".
Terdapat juga spesis/subspesis lain seperti berikut: Garcinia mangostana, Garcinia pedunculata, Roxburgh, Garcinia Kydia, Roxburgh, Garcinia indica, Choisy (Garcinia purpurea), Roxburgh; Brindonia indica dan DuPetit-Thouars.
Manggis ditanam di semenanjung Malaysia dan kawasan sekitar ASEAN. Ia ditanam secara perdagangan di Malaysia, Thailand, Indonesia dan Filipina. Kini ia juga ditanam di Hawaii danAmerika Syarikat. Manggis (Garcinia mangostana) Pokok manggis akan berbuah 6-12 tahun selepas ditanam dari biji benih. Buah manggis biasanya dimakan segar kerana rasanya yang lazat.
Pokok manggis tumbuh setinggi 5 meter (15 kaki). Pokok manggis biasanya berbuah selepas tempoh hujan lebat. Pokok yang matang mampu berbuah antara 100 hingga 3,000 biji buah.
Manggis antara tumbuhan sensitif dan tidak mampu hidup pada suhu di bawah 40F atau lebih dari 100F,
Pokok manggis juga amat sensifif kepada jenis tanah dan kealkalian tanah. Pokok manggis tidak tahan kawasan tanah masin, atau tanah berpasir. Manggis tumbuh di kawasan lembapan tinggi dengan kadar hujan 100" setahun. Pokok manggis boleh ditanam berhampiran sungai, kolam atau kawasan berair di mana sistem akarnya kekal lembab sepanjang tahun.
Buah manggis terkenal kerana sedap dan enak dimakan mentah. Buah manggis mempunyai kulit tebal dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju.
Buah manggis mempunyai kulit tebal yang tidak boleh dimakan dan mempunyai isi yang putih dan manis. Kulit manggis mempunyai pewarna/getah yang sukar hilang sekiranya terkena baju.
Kulit manggis mempunya Tanin, Resin, dan Crystallizable Mangostine (C20H22O5., membentuk sisik kuning keemasan, tanpa rasa, cair pada 190° C. (374° F.), mudah larut dalam alkohol atau ether/ ester, tidak larut dalam air. Sulingan asas lead acetate boleh dihasilkan dari larutan alkoholnya. Pelarutannya dalam alkali mengurangkan larutan emas dan perak. Buah manggis mengandungi asid malik menjadikan isinya berasid.
Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N. Reitler di Makmal Wittstein, dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol atau ether. Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak larut. Bagi spesies Garcinia Purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari Tristearin dan Oleic Glycerides dan Asid Myristic.
Kandungan getah yang terhasil dari pokoknya telah disiasat pada 1858, oleh N. Reitler di Makmal Wittstein, dan didapati mengandungi 88 peratus resin, larut dalam alkohol atau ether. Penggunaan amonia memisahkannya kepada bahagian resin larut dan tidak larut. Bagi spesies Garcinia Purpurea, terdapat Kokum butter dalam biji benihnya sehingga 30 peratus, dan kebanyakannya terdiri dari Tristearin dan Oleic Glycerides dan Asid Myristic.
Kulit buah manggis agak keras dan dengan garispusat 4-6 cm. Buah manggis terdiri daripada isi warna putih yang berukur garis pusat 3-5 cm. Bergantung kepada saiz dan masak, ia mungkin berbiji.
Rasa manggis boleh dibandingkan dengan strawberi putik dengan rasa-rasa manis limau. Buah manggis jarang dijual di negara Barat kecuali di kedai runcit Asia. Kulit manggis menghasilkan warna merah, dan amat sukar ditanggalkan.
Manggis dibuka dengan mengopek bukannya dipotong. Buah manggis dipegang dengan kedua belah tangan, ditekan perlahan-lahan sehingga kulitnya terbelah. Selepas itu, ia mudah untuk membuka dan mengambil isinya.
Khasiat dan kegunaan
Buah manggis kaya dengan 40 dan lebih bahan Xanthones yang merupakan sejenis super-antioksida. Buah ini dikatakan boleh membantu memulihkan sistem imunisasi badan.
Kulit buah manggis telah digunakan secara meluas di India sebagai ubat cirit-birit. Kulit buah manggis sekitar suku inci tebal dan mengandungi cecair amat pengering (astringent), yang mana, pada musim hujan, menghasilkan cecair melekit kekuningan, yang merupakan sejenis (gamboge). Orang orang Cina menggunakan kulit pokok sebagai sumber pewarna hitam, dan turut juga digunakan bagi mengubat cirit-birit.
Selain itu, manggis juga mempunyai Cathechins, Polyphenols dan Polisakanida yang berkesan untuk menjadi ejen-antioksida semulajadi dan juga bahan anti-bakteria dan anti-kulat.
Vitamin C, Zat Besi, Niasin, Kalsium, Protein, Serat Fiber, Vitamin B1 & B2 dan lain lain mudah diperolehi secara semulajadi dari pemakanan Manggis.
7) BROWN SEAWEED
Manfaat Kesihatan dari Fucoidan
Fucoidan - Sains lama lalu membuktikan bahawa permukaan bumi terdiri daripada 85% air, sebahagian besar daripadanya adalah air masin. Walaupun manusia boleh tidak selamat minum air masin, laut kami menyediakan banyak nutrien hidup yang kewujudan dan kegunaan hanya kini sedang disiasat. Rumpai laut boleh dimakan dan echinoderms adalah di kalangan kumpulan ini dan mereka telah membuktikan sumber yang kaya daripada Fucoidans.
Fucoidans adalah gula yang terdiri daripada campuran kompleks fucose, galaktosa, asid mannose dan uronic. Walaupun manusia telah belajar untuk memupuk dan mengekstrak fruktosa, glukosa, laktosa dan sukrosa daripada sumber-sumber sedia, fucoidans telah lama diabaikan. Mereka adalah salah satu gula molekul yang terbesar yang diketahui wujud, tetapi mengutip bahan mentah dan konsisten penapisan gula adalah mencabar.
Rumpai laut coklat menawarkan kepekatan tertinggi fucoidans dan rumpai laut individu menghasilkan fucoidans yang tertentu. Ini tidak jauh berbeza dengan sumber antioksidan: buah-buahan dan sayur-sayuran. Warna-warna buah-buahan dan sayur-sayuran mewakili keluarga khusus antioksidan. Sokongan pemakanan yang optimum dapat dicapai dengan memakan pelbagai jenis antioksidan setiap hari untuk memberi perlindungan yang terbaik kepada struktur sel badan.
Pelbagai teknik pengekstrakan bekerja di dalam industri dalam usaha untuk memelihara dan menyampaikan kualiti fucoidan yang tertinggi dalam pemakanan tambahan. Proses ini bermula dengan pemilihan daripada rumpai laut untuk memastikan pemilihan komprehensif fucoidans. Rumpai laut mentah stabil di dalam air melalui proses perahan untuk mengekalkan kestabilan dalam berat molekul dan caj ion bahan. Nampaknya bahawa ini adalah penting untuk menghasilkan fucoidans berkualiti tinggi. Apabila diekstrak fucoidans ditukar kepada formula tepung yang kemudiannya boleh dibentuk semula untuk digunakan dalam minuman dan pelbagai suplemen diet.
Digunakan secara meluas dalam budaya Asia tertentu untuk beratus-ratus tahun, rumpai laut - dan terutamanya tertentu jenis rumpai laut perang - telah yang dihormati kerana kemampuan mereka untuk menstabilkan kesihatan dan penyembuhan kelajuan.Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, fucoidans telah dikaji secara meluas untuk keupayaan untuk menyembuhkan dan melindungi tubuh daripada penyakit yang akut seperti virus penyakit kronik seperti kanser.
Apabila berjuang virus, ia kelihatan bahawa fucoidans mengukuhkan perlindungan selular untuk mencegah pengenalan virus ke dalam sel sihat. Lanjut, mereka seolah-olah untuk menghalang keupayaan virus untuk meniru dengan menghalang replikasi virus ini dalam sel bersebelahan sihat.
Mengenai kanser peringkat selular bertindak lebih seperti virus, merebak menerusi replikasi struktur sel berpenyakit. Sekali lagi, kerana keupayaan untuk melindungi sel yang sihat fucoidans 'bertambah rintangan kepada penyebaran penyakit di seluruh tubuh.Dengan peningkatan bilangan gangguan peredaran darah yang diburukkan lagi oleh penyakit kronik seperti kencing manis, jantung dan aterosklerosis, fucoidans menawarkan semula jadi, alternatif yang berkesan untuk rawatan farmaseutikal. Ia menawarkan amat berkesan anti-pembekuan dan beku-Melintang ejen, yang telah terbukti untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.
Sebagai ujian klinikal berkembang dan manfaat kesihatan menjadi lebih meluas yang dianggap dan publisiti, fucoidans kemungkinan besar akan menjadi mudah digunakan dalam perubatan alternatif.Jika anda memilih untuk menggabungkan fucoidans ke dalam diet anda dalam usaha untuk meningkatkan kesihatan anda secara menyeluruh selular dan pandangan kesihatan jangka panjang, ia adalah penting untuk memastikan bahawa produk yang anda pilih telah dikeluarkan untuk piawaian tertinggi.
Fucoidans adalah gula yang terdiri daripada campuran kompleks fucose, galaktosa, asid mannose dan uronic. Walaupun manusia telah belajar untuk memupuk dan mengekstrak fruktosa, glukosa, laktosa dan sukrosa daripada sumber-sumber sedia, fucoidans telah lama diabaikan. Mereka adalah salah satu gula molekul yang terbesar yang diketahui wujud, tetapi mengutip bahan mentah dan konsisten penapisan gula adalah mencabar.
Rumpai laut coklat menawarkan kepekatan tertinggi fucoidans dan rumpai laut individu menghasilkan fucoidans yang tertentu. Ini tidak jauh berbeza dengan sumber antioksidan: buah-buahan dan sayur-sayuran. Warna-warna buah-buahan dan sayur-sayuran mewakili keluarga khusus antioksidan. Sokongan pemakanan yang optimum dapat dicapai dengan memakan pelbagai jenis antioksidan setiap hari untuk memberi perlindungan yang terbaik kepada struktur sel badan.
Pelbagai teknik pengekstrakan bekerja di dalam industri dalam usaha untuk memelihara dan menyampaikan kualiti fucoidan yang tertinggi dalam pemakanan tambahan. Proses ini bermula dengan pemilihan daripada rumpai laut untuk memastikan pemilihan komprehensif fucoidans. Rumpai laut mentah stabil di dalam air melalui proses perahan untuk mengekalkan kestabilan dalam berat molekul dan caj ion bahan. Nampaknya bahawa ini adalah penting untuk menghasilkan fucoidans berkualiti tinggi. Apabila diekstrak fucoidans ditukar kepada formula tepung yang kemudiannya boleh dibentuk semula untuk digunakan dalam minuman dan pelbagai suplemen diet.
Digunakan secara meluas dalam budaya Asia tertentu untuk beratus-ratus tahun, rumpai laut - dan terutamanya tertentu jenis rumpai laut perang - telah yang dihormati kerana kemampuan mereka untuk menstabilkan kesihatan dan penyembuhan kelajuan.Dalam tahun-tahun kebelakangan ini, fucoidans telah dikaji secara meluas untuk keupayaan untuk menyembuhkan dan melindungi tubuh daripada penyakit yang akut seperti virus penyakit kronik seperti kanser.
Apabila berjuang virus, ia kelihatan bahawa fucoidans mengukuhkan perlindungan selular untuk mencegah pengenalan virus ke dalam sel sihat. Lanjut, mereka seolah-olah untuk menghalang keupayaan virus untuk meniru dengan menghalang replikasi virus ini dalam sel bersebelahan sihat.
Mengenai kanser peringkat selular bertindak lebih seperti virus, merebak menerusi replikasi struktur sel berpenyakit. Sekali lagi, kerana keupayaan untuk melindungi sel yang sihat fucoidans 'bertambah rintangan kepada penyebaran penyakit di seluruh tubuh.Dengan peningkatan bilangan gangguan peredaran darah yang diburukkan lagi oleh penyakit kronik seperti kencing manis, jantung dan aterosklerosis, fucoidans menawarkan semula jadi, alternatif yang berkesan untuk rawatan farmaseutikal. Ia menawarkan amat berkesan anti-pembekuan dan beku-Melintang ejen, yang telah terbukti untuk mengurangkan risiko penyakit jantung.
Sebagai ujian klinikal berkembang dan manfaat kesihatan menjadi lebih meluas yang dianggap dan publisiti, fucoidans kemungkinan besar akan menjadi mudah digunakan dalam perubatan alternatif.Jika anda memilih untuk menggabungkan fucoidans ke dalam diet anda dalam usaha untuk meningkatkan kesihatan anda secara menyeluruh selular dan pandangan kesihatan jangka panjang, ia adalah penting untuk memastikan bahawa produk yang anda pilih telah dikeluarkan untuk piawaian tertinggi.
- 100% proses pengekstrakan air
- Sejuk, suhu stabil
- Tiada penggunaan pelarut
- Fucoidans dihasilkan menggunakan garis panduan asas menyediakan struktur molekul yang paling stabil dan keberkesanan besar.